Triggerpoint therapie

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat.

Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen.

Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat.

Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flink op drukt , kan dit een uitstralende pijn geven in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan.

Triggerpoints kunnen ontstaan in allerlei situaties

De behandeling van Triggerpoints kunnen op verschillende manieren, bijvoorbeeld met:

Massage technieken, deze bevorderen de ontspanning van spiervezels ter hoogte van het triggerpoint en verbeteren de doorbloeding. Technieken die vaak worden toegepast zijn diepe strijkingen of continue druk.

Dry needling, waarbij de triggerpoints gedeactiveerd worden door het inbrengen van acupunctuurnaalden. Een naald wordt precies in het triggerpoint geplaatst waardoor de lokale kramptoestand wordt opgeheven en lokale ontspanning ontstaat.

Myofasciale release technieken, waarbij de fascie met zachte of stevigere technieken soepel gemaakt wordt. Fascie is de tussenlaag in het lichaam die alles aan elkaar verbind. Triggerpoints maken onderdeel uit van de fascie die in en om spieren ligt.

Koelen in combinatie met rekken, beter bekend als spray-and-stretch. Hierbij wordt een koude spray op de huid gespoten. waarna de betreffende spier op rek gebracht wordt waardoor triggerpoints gedeactiveerd worden.

Welke technieken uw triggerpointtherapeut toepast is afhankelijk van zijn of haar voorkeur en vaardigheden. Afhankelijk van uw klachten zal de betreffende therapeut de behandeling altijd aanvullen met rekoefeningen, krachtoefeningen, fysiotherapeutische technieken en advies. De behandeling wordt altijd samen met u ingevuld en afgestemd op wat uw lichaam nodig heeft om te herstellen.

De meeste klachten zijn met triggerpointbehandeling binnen 3 tot 10 dagen verholpen. Vaak ondervindt men vrijwel meteen verlichting.

Chronische klachten vereisen meestal meer tijd, maar is er binnen 6 weken vaak sprake van een aanzienlijke verbetering cq verdwijning van uw klachten.

ContactVul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.
ContactVul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.