Medical taping concepts

In de jaren zeventig werd in Japan en Korea de tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

De filosofie is dat spieren belangrijk zijn voor beweging maar dat zij ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.

Voortbouwend op deze gedachte, werden er diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

De gebruikte Tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er word gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid. Doordat de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid ontstaat er  meer ruimte in het gebied onder de huid, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten worden bereikt.

Samenvattend kunnen de effecten als volgt ingedeeld worden:

 1. spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
 2. belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
 3. pijndemping
 4. ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
  • stimuleren van proprioceptie
  • correcties van de bewegingsrichting
  • vergroten van de stabiliteit
  • neuro-reflectoire beïnvloeding

Het toepassingengebied mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen.

ContactVul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.
ContactVul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.